Pyhäjärvi-instituutti

Pyhäjärvi-instituutti sijaitsee kauniin vehreässä Länsi-Suomessa. Pyhäjärvi-instituutti perustettiin vuonna 1989, ja se toimii säätiön tavoin. Instituutin toimitilat sijaitsevat Euran Kauttuan upeassa ruukinpuistossa.

Satakunta, Suomen monipuolinen ruoka-aitta

Pyhäjärvi-instituutti edistää sekä paikallista ympäristöä että elintarviketaloutta koskevaa tutkimusta, kehitystä ja koulutusta. Instituutin kunniakkaana tavoitteena on myös edistää vesistöjen suojelua sekä turvata monipuolisen Satakuntalaisen elintarviketuotannon kilpailukyky nyt ja lähitulevaisuudessa. Satakunnasta löytyy karjanhoitoa, maanviljelystä, kasvien- ja marjojen, perunan ja esimerkiksi sokerijuurikkaan viljelystä. Sokerijuurikasta on lähes aina viljelty Satakunnassa ja viljellään yhä edelleen. Satakunnassa on valtava määrä maatiloja, noin 3400, joista yli 2700 tilaa harjoittaa kasvin- tai viljanviljelyä.

Paras mahdollinen sato tarkoittaa juurikasta, jossa on mahdollisimman vähän epäpuhtauksia ja paljon sokeria. Hyvä sato tarkoittaa aina täydellistä kasvinsuojelun onnistumista. Satakuntalaiseen elintarviketuotantoon kuuluu nykyään myös niin sanottu ”ylämaan karja”, jonka liha on todella suosittua. Eikä sovi unohtaa kalastusta, sillä juuri Säkylän Pyhäjärven vesistä nousevat ne parhaimmat kalat, kuten siika, muikku ja täplärapu. Pyhäjärvi-instituuttisäätiö kutsuu Satakuntaa loistavaksi Suomen ruoka-aitaksi, jossa esimerkiksi pakastevihannesten tuotanto on huikeat 30 miljoonaa kiloa vuodessa.

Satakunnan maakunnassa kalastetaan myös suuria silakkasaaliita ja tuotetaan herkullista, mutta kevyttä kalkkunanlihaa. Kotieläintiloja Satakunnasta löytyy noin 400 kappaletta ja lypsykarjatiloja 300 kappaletta, jonka lisäksi löytyy broilerintuotantoa ja kalastusta. Selkämereltä saatava silakkasaalis on huikea, eli noin 80% koko Suomen silakkakannasta. Satakunnassa nautitaan ekologista luomu- ja lähiruokaa jatkossakin, kuten leipää, kasviksia, maitoa, lihatuotteita, kananmunia, marjoja ja kalaa.

Suojelutyö jatkuu ja paranee

Pyhäjärvi-Instituutin aloittama suojelutyö alkoi jo vuonna 1995, joten työhön on mahtunut erittäin monta kautta. Suojelutyö jatkuu edelleen ja alueen kaupungit, kunnat, yritykset, yhdistykset ja teollisuus ovat sitoutuneet mukaan suojelutöihin.

Pyhäjärven suojeluohjelma turvaa ja ylläpitää Pyhäjärven hyvää tilaa. Järvien rehevöityminen halutaan estää, joita muun muassa paikalliset runsaat sateet edistävät. Pyhäjärvi-Instituutin aloittama JOKI-ohjelma tavoitteineen edistää Länsi-Suomessa muun muassa kalakantojen turvaamista ja vesistöjen laadun selkeää parantamista.

JOKI-ohjelmassa ovat suojelukohteina mukana myös läheiseen Eurajokeen laskevat järvet ja uomat sekä Säkylän Pyhäjärveen kuuluva Eurajoki vesistöineen. JOKI-ohjelma alkoi virallisesti vuonna 2017 ja tulee päättymään vuoden 2021 kuluessa.