Perunantutkimuslaitos

Tervetuloa lukemaan perunan tuotannosta ja tutkimuksesta. Moni blogimme lukija on varmasti maistanut erilaisia perunasta valmistettuja herkkuruokia, joten ei muuta kuin tutkitaan asiaa hieman lähemmin. Perunantutkimuslaitos suorittaa perunan tuotantoon, käsittelyyn, tutkimukseen, neuvontaan ja koulutukseen liittyvää tutkimusta.

Perunantutkimuslaitoksen tutkimukset ja hankkeet

Perunantutkimuslaitos hankkii monille perunanviljelijöille ja päättäjille tietoa perunan tuotantoedellytyksistä Suomessa. Tutkimukset suoritetaan sekä tilaustutkimuksina että hankerahoituksella. Perunantutkimuslaitos suorittaa tutkimuksia muun muassa tilaselvityksinä sekä tila- ja kenttäkokeina.

Perunantutkimuslaitos selvittää muun muassa seuraavia asioita:

  • uusien perunalajikkeiden soveltuvuutta Suomen sää- ja kasvuolosuhteisiin
  • perunan lannoitusta ja ravinnetaloutta
  • perunan viljelytekniikkaa ja kasvinsuojelua
  • kannattavuutta perunantuotannossa

Perunan hanketuotannossa ja tutkimuksissa on mukana tunnettuja yhteistyötahoja, kuten Oulun ja Helsingin yliopistot, Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus ja luonnonvara-alan ammattikorkeakoulut. Laboratoriotutkimuksissa tehdään yhteistyötä Luonnonvarakeskuksen perunalaboratorion kanssa. Perunantutkimuslaitoksella tehdyt tutkimukset ovat kaikkien asiasta kiinnostuneiden luettavissa, sillä ne julkaistaan vuosittaisen tulosraportin ”Perunantutkimuslaitoksen koetuloksia” -sarjan yhteydessä. Perunantutkimuslaitos sijaitsee tunnetussa cmansikkaa viljelevässä kunnassa, eli missä muualla kuin tietenkin Seinäjoella. Seinäjoen Ylistaron tutkimusaseman yhteydessä sijaitsee tutkimuslaitos, joka suorittaa perunoiden tuotantoon liittyviä ajankohtaisia tutkimuksia.

Ennen Ylistaroon siirtymistään Perunantutkimuslaitos sijaitsi Hämeenlinnan Lammilla. Perunantutkimuslaitos on koeviljellyt muun muassa geenimuunneltua tärkkelysperunaa. Pro Agrian perunaneuvonta tekee tuottoisaa yhteistyötä Perunantutkimuslaitoksen kanssa. ProAgria ja Perunantutkimuslaitos tekevät myös korkealuokkaista laboratorio-yhteistyötä, jolloin säästetään sekä aikaa että myös turhaa päällekkäistä tutkimustyötä.

Monikäyttöinen peruna

Perunantutkimuslaitoksen yksi kuluttajia miellyttävä tavoite on tuottaa terveellistä, monikäyttöistä ja maistuvaa perunaa. Kuluttajille halutaan tarjota tietoa myös erilaisista Suomessa viljeltävistä sekä tietyistä uusista perunalajikkeista. Useampi suomalainen on lapsesta asti syönyt perunaa monessa eri muodossa ja oppinut, että suomalaista perunaa voi tarjota keitettynä, paistettuna, uuniperunoina, keitoissa ja salaateissa. Tarjoilet sitten miten tahansa, niin peruna on aina hyvään niin lihan, kalan, kasvisten, makkaran kuin esimerkiksi kanan kera.

Perunantutkimuslaitos tekee siis käytännöllistä tutkimustyötä alkaen perunan monenlaisista ominaisuuksista. Tutkijat selvittävät myös useimpien perunalajikkeiden sekundääriyhdisteiden, kuten flavonoidien, eli maku- ja väriaineiden muodostumista. Perunantutkimuslaitos on saanut tutkimuksiin rahoitusta muun muassa Euroopan aluekehitysrahastoista, jolloin tutkimuksen aiheena on ollut muun muassa tärkkelysperunoissa olevien sivuvirtaproteiinien hyödyntäminen.